Gratis Computer Råd

Varför långsamma datorer ner över tid?

Alla datorer långsammare med tiden - det är bara en del av livet, som att åldras och politiker ljuger för att få vår röst. Och, precis som dem, kan en långsam dator köra dig till vansinne. Så vad är det som händer?

Om du tänker på din hårddisk som ett arkivskåp det blir lättare att förstå. Föreställ dig ett arkivskåp där filerna läggs och flyttade hundratals eller tusentals gånger per timme. En där många filer som bara används under några minuter är felaktigt hålls alltid. Ett där olika människor lämna saker på olika sätt. Kan ni föreställa er vilken röra det skulle sluta som efter ett par dagar?

Datorns hårddisk är exakt samma. Även den enklaste uppgift som utförs kan innebära att öppna och stänga många filer. Surfa på Internet är ännu värre eftersom varje gång du tittar på en sida, du hämta den information som kommer att visas till din hårddisk. Teoretiskt, när du är klar surfar för dagen, ska alla tillfälliga filer som du har tittat på att raderas automatiskt. Men många webbläsare gör inte detta.

Slutresultatet är att din hårddisk blir bara mer och mer igensatt med filer och fler filer. Också, eftersom datorer är extremt komplicerade med många program igång samtidigt, fel oundvikligen krypa i. Även ett mindre fel på, till exempel, kan platsen för den fil som du försöker öppna sakta kraftigt ner saker medan datorn har att börja gräva runt för att hitta vad den behöver.

Att försöka göra ordning i det kaos, datorer använder vissa människa-stil genvägar. De har kataloger för att berätta för dem var att hitta filer på hårddisken, för att spara söka igenom hela sak varje gång. Och de har en databas som kallas ett kansli, som håller information om inställningar och preferenser för alla program som är laddade på datorn. Det är hur de program vet att du föredrar den rosa och gröna färger i stället för den svarta och röda, och så vidare.

När du tänker på hur många program på en dator (hundratals eller tusentals), och antalet inställningar eller preferenser som var och en kan ha (hundratals eller tusentals) kan du börja att föreställa sig hur enormt kansliet är. Att vara så stor, och så viktigt, det tar bara ett par misstag att krypa och det lämnar datorn för att försöka ta reda på vad det rätta svaret är. Detta kan verkligen sakta ner saker.

Så bortsett från att lägga en tegelsten genom fönstret, finns det en lösning? Lyckligtvis finns det, och det är inte så annorlunda från det sätt som du skulle reda ut din gammaldags arkivskåp.

För det första att bli av med allt skräp som var nyttigt gång, men är inte användbart något mer kan verkligen snabba upp saker och ting. Radera tillfälliga filer kan göra en enorm skillnad.

Andra, kan du snabba upp fil-åtkomst genom att hålla filer helhet. Om du hade ett enda dokument med 8 sidor i din arkivskåp, skulle det vara snabbare att hitta om du höll alla 8 sidor tillsammans, snarare än i 8 olika platser, skulle inte det? På grund av det sätt som data lagras på en skiva den använder ofta mindre totala diskutrymme för att lagra delar av en fil på olika platser. För ett tag detta är OK. Så småningom, när detta händer till varje enskild fil, börjar det att sakta ner saker igen. Lösningen är att defragmentera dina filer, eller hålla dem i ett stycke. Din dator har ett verktyg på den (File Diskdefragmenteraren eller Defrag) som kan gå igenom hela skivan och sätta tillbaka filerna ihop. Det tar ett tag, men det är väl värt att köra det ibland - kanske en gång i månaden.

Slutligen kan kansliet redas ut. Efter ett tag hamnar i en enda röra med fel bromsa många av programmen. Dessa fel kan fastställas manuellt, men det finns två problem. För det första registret är stora, så det är verkligen en super-människa uppgift. Det andra är att om du inte vet vad du gör, kan du göra det en miljon gånger värre. Minns du den "blå skärm fan" som brukade hända i gamla dagar? Om du röra upp registret kan du återuppleva upplevelsen nu!

Lösningen är att använda ett register renare program, vilket kommer att ta en backup av registret innan den gör något bara i fallet. Sen vet var du ska leta efter problem och hur man rättar till dem utan att orsaka ytterligare problem. Detta kan verkligen snabba upp saker och ting igen.

Tänk dock på att du ibland kommer att få konstiga effekter. En som jag har märkt är att, efter att ha kört ett register renare, inte synkronisera min gamla handdator inte fungerar. Det är inte ett stort problem - jag har bara att köra installationsprogrammet för PDA igen och det är bra. Det kanske låter som ett besvär, men det är värt det för den enorma förbättringen i datorns hastighet som jag har fått.

Det är lätt att tro att din dator inte kan ha genererat några register fel, så vad är poängen med att köra ett register renare program. Allt jag kan föreslå är att försöka köra en scan och se hur många fel du får. Du kan oftast köra en scan för ingenting, och om du har mindre än 100 fel jag kommer att bli förvånad!

Du kan få en fri register scan med Max Utilities.

Jag drivs galna av min dator saktar ner till en sniglar takt. När jag var på väg att dra allt mitt hår ut hittade jag äntligen ut hur man gör saker och ting fungerar mycket snabbare. Det är billigare än att köpa en ny dator och hjälper mata mitt behov av snabbhet!Dansk, Deutsch, English, Español, Français, Italiano, 日本語, Nederlands, Norsk, Polski, Português do Brasil, Suomi, Svenska